Община ГАБРОВО беше сред първите партньори на София Филм Фест, с

...
Община ГАБРОВО беше сред първите партньори на София Филм Фест, с
Коментари Харесай

София Филм Фест гостува в Габрово

Община ГАБРОВО беше измежду първите сътрудници на София Филм Фест, с които преди повече от десетилетие стартирахме самодейността „ София Филм Фест на път “ и последователно я превърнахме в традиция – всичко в името на публиката и киноманската пристрастеност.

Пандемичната среда и събитията не попречиха на екипа ни да предложи качествено кино през 2020 и през 2021 година.

Селекцията на „ “ и през актуалната 2022 година още веднъж е специфична и включва два емблематични български кино лентата, които ще бъдат показани от техните създатели. Зала „ ВЪЗРАЖДАНЕ ” ще бъде наш хазаин в границите на три дни в самия завършек на месец ЮНИ и началото на ЮЛИ. ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лв., а абонаментната карта за всички прожекции е 19.60 лв.!

Стартираме в четвъртък – на 30 юни в 18:00 часа с най-новия филм на Драгомир Шолев – „ РИБЕНА КОСТ “, чиято премиера беше в програмата на 26-ия СФФ, а филмът получи Наградата на колегия „ Критика “ към СБФД за най-хубав балкански филм. Третият пълнометражен филм на Драго Шолев е копродукция сред България и Румъния, осъществена от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

Сюжетът наблюдава девет трагични истории, огледали се в окото на обречен на смърт делфин, открит инцидентно на брега на морето. 9 обстановки, в които хората са притиснати да реагират, но те са комплицирани, изплашени, всеки потопен в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един неуместен свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае по какъв начин да се погрижи за него…

Зад сюжета на „ Рибена кост “ стоят режисьорът, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени сред Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и доста други. „ Рибена кост “ бе почетен с премията на СБФД за най-хубав филм на Фестивала на българския игрален филм „ Златна Роза “ 2021, както и с наградата за операторско майсторство. Продуценти на „ Рибена кост “ са КЛАС филм, Hi Film Productions и Българска национална телевизия, взаимно с АВАНПОСТ и Румънската национална телевизия; филмът е осъществен с поддръжката на ИА „ Национален кино център “ (България), Национален център за Кинематография (Румъния), ЕВРОИМАЖ, Синегранд.

Очаквайте специфични посетители – представители на екипа ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат разполагаем за диалог след края на прожекцията!

Продължаваме в 20:30 часа с „ ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ “, на режисьорката Каутер Бен Хания. Историята наблюдава пътешествието през Европа и моралните проблеми, пред които се изправя млад, сензитивен и емоционален сириец. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките съвременни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в влиятелно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да значи всичко друго, само че не и независимост. Филмът, с присъединяване и на магнетичната Моника Белучи, получи премията за най-хубав артист в програмата „ Хоризонти “, Венеция 2020.

През втория фестивален ден 1 юли (петък) Ви чакаме в 18:00 часа, с цел да гледаме премиерно в Габрово най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „ БРАЙТЪН 4 “. Филмът споделя за татко, някогашен играч по битка, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, с цел да помогне на сина си, забъркал се в проблематични обстановки със заеми и мафиоти. Това е историята на татко и наследник, които последователно преоткриват истини един за различен и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „ същинската Америка “. Оператор на кино лентата е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд – Федон Папамайкъл. В основните функции са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен международен първенец по свободна битка, с първа международна купа в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция сред Грузия, Русия, България и Съединени американски щати с поддръжката на ИА „ Национален кино център “. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

Прожекциите не престават в 20:00 часа с „ РИЦАРИ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА “ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен, с авторитетното наличие на всеобщия любим Мадс Микелсен. В наситения с прочувствена дълбочина трилър на отмъщението, сюжетът се концентрира върху следствие на аргументите за пътен случай. Когато един от оживелите споделя с героя на Микелсен, някогашен боен в Афганистан, че най-вероятно не става дума за инцидентен гърмеж във влака, при който умира брачната половинка му, те сплотяват напъните си, с цел да разкрият истината и да бъде въздадена правдивост. Зареждащо с изключително напрежение е упованието да забележим майсторството на Микелсен в ролята на недопечен и безсъвестен отмъстител.

В третия фестивален ден 2 юли (събота) ви чака обичаен киномаратон. Стартираме в 11:00 часа с прожекция на „ КАК съдебна експертиза НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ “ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре прочут на българските фенове с шлагерите „ Светкавици “ и „ Когато порасна, ще стана Кенгуру “. Проектът е основан по награждавания разказ на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе показан на София Мийтингс 2018. „ Как се научих да хвърча “ е взаимна продукция сред Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия).

Една видимо скучна почивка с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се трансформира в скъпо прекарване за 12-годишната София – тя намира нови другари, получава първата си целувка, намира се още веднъж с от дълго време разграниченото си семейство и претърпява незабравими приключения…

Във кино лентата има съществено българско присъединяване – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е осъществена в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на плана, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата поддръжка на ИА „ Национален кино център “ България, националните кино институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа МЕДИА, Югоизточно-европейска кино мрежа и паневропейския фонд Евроимаж. Продукцията си партнира с „ Maison de Mitko Damov “ и здравна лаборатория „ Бодимед “.

В 18:00 часа е един от най-обсъжданите български филми на последните няколко месеца – „ ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ “ на режисьора Светослав Овчаров и съсценаристката Евелина Келбечева, които са и продуценти на кино лентата. Той е построен напълно от летописи и документи, огромна част от които се демонстрират за пръв път, а документалният роман наблюдава обстоятелства, свързани със руската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947, която провокира най-големия политически, финансов и духовен поврат в новата българска история. Оператор на кино лентата е Светла Цоцоркова, звуковото оформление е дело на Валерия Попова; продукцията е на „ Омега филмс “ и ДА Архиви, благодарение на МОН и Югозападен университет „ Неофит Рилски “.

Очаквайте специфични посетители – създателите на кино лентата Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат разполагаем за диалог след края на прожекцията!

Завършваме съботния кино ден и програмата на 13-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:00 часа на „ МРАК “ – най-новата творба на сръбския режисьор Душан Милич, копродукция сред Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. Милич е добре прочут на българската аудитория – от времето на неговия пълнометражен дебют „ Ягода в супермаркета “ филмите му, измежду които и копродукцията с България „ Гуча – фестивалът на любовта “, са взели участие в разнообразни стратегии на София Филм Фест и са предлагани в разпространяване у нас. Представян като план на София Мийтингс, „ Мрак “ е въздействащ психически трилър, като историята е непосредствено обвързвана с последствията от войната в Косово, само че със своята конвенционалност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.

Някъде в планините на Косово, в парцел, заобиколен от гъста гора, живее Милица, дружно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, фамилията се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Няма физически доказателства, че се случва нещо неприятно, само че с всяка последваща нощ страхът още веднъж ги обзема…

Български копродуцент на „ Мрак “ е „ РФФ Интернешънъл “ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с поддръжката на Националния кино център. Визията е от извънредно значение за основаване на атмосферата във кино лентата и тук свети с уменията си българският оператор Кирил Проданов. Гримът е дело на Петя Симеонова.

Тринадесетото издание на „ “ се осъществя с поддръжката на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „ Култура “.

Очакваме ви на „ “

в Зала „ В Ъ З Р А Ж Д А Н Е “ – ГАБРОВО!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР